Ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε στο Dusseldorf το 1880.

Η ασθενική του κράση, το άσθμα και η ραχίτιδα από τα οποία υπέφερε, τον οδήγησε στην αναζήτηση ενός δυναμικού τρόπου για να ξεπεράσει τις σωματικές του αδυναμίες. 

«Το σώμα είναι ο οίκος της ψυχής», «Νους υγιής και σώμα υγιές» κ.α..

Βασική πηγή άντλησης των θεμελιωδών αρχών της μεθόδου Pilates υπήρξαν ανάλογες σοφές ρήσεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος καθώς και πεφωτισμένων ανατολίτικων πολιτισμών που «πάντρεψε» με ιδανικό τρόπο ο Joseph Hubertus Pilates, από τον οποίο πήρε και η μέθοδος το όνομά της.

Περιγράφοντας σε λίγα λόγια τη ζωή του Τζόζεφ Πιλάτες, μπορούμε να πούμε ότι συνοψίζουμε και τη γέννηση και εξέλιξη της ομώνυμης μεθόδου.

Η Μέθοδος Pilates δουλεύει το σώμα εκ των έσω, δηλαδή από τις εσωτερικές μυϊκές ομάδες προς

τις εξωτερικές και έτσι τα αποτελέσματά της έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτά της

 συμβατικής γυμναστικής. Με τον τρόπο αυτό ο ασκούμενος αποκτά μεγαλύτερη συνείδηση του σώματός του.

Η Authentic Pilates δίνει έμφαση στην συγκέντρωση και ευθυγράμμιση-alignment -του σώματος, τη συνειδητοποίηση και τον έλεγχο της κίνησης. Αποκαθιστά την μυϊκή ισορροπία, επιτυγχάνει σύσφιξη, βοηθά την στήριξη του σώματος με σωστό και αβλαβή τρόπο, δυναμώνει τη μέση, αυξάνει την αντοχή, χαρίζει κίνηση με ρευστότητα, σιγουριά και χάρη.
Ο Pilates πέθανε το 1967 σε ηλικία 87 ετών.
Η μέθοδος του σήμερα χρησιμοποιείται από χορευτές, ηθοποιούς, αθλητές και από μανιώδεις οπαδούς της γυμναστικής.

Η Εφαρμογή

Η AuthenticPilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής άσκησης, που η εφαρμογή του γίνεται με την χρήση ειδικών οργάνων σχεδιασμένων από τον δημιουργό του. Το UniversalReformer, η Cadillac, το PediPull, η HighChair είναι κάποια από αυτά.

Για την σωστή και ασφαλή χρήση τους απαιτείται αρχικά προσωπική παρακολούθηση του ασκούμενου, ενώ οι ασκήσεις επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθένα.
Για τον λόγο αυτό τα μαθήματα γίνονται ατομικά ή σε μικρά γκρουπ των δύο ή τριών ατόμων ανάλογα με το επίπεδο, σε ευχάριστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα.

Ακρίβεια και Αρμονία

Η πνευματική και φυσική αρμονία είναι ο επιτυχής συνδυασμός της άσκησης αυτής.

Η ακρίβεια και ο συντονισμός στην εκτέλεση, δημιουργούν μια εσωτερική ισορροπία που γρήγορα αφομοιώνεται στον καθημερινό τρόπο ζωής.